Zaterdag 11 maart 2023
Café-Restaurant In 't Holt Zuidhorn

Zaterdag 11 maart 2023

Dichtersfestival

De avond staat onder regie van Kasper Peters. Het dichtersfestival vindt plaats in Grand Café & Logement ‘In ’t Holt’, Hoofdstraat 2 in Zuidhorn. De avond start om 20.30 uur. Inloop vanaf 19.45 uur..

Bestel tickets hier online 
Tickets zijn ook verkrijgbaar aan de zaal.

‘DichterbijWesterkwartier’ is een avond (dichtersfestival) vol gedichten van Noordelijke dichters en schrijvers, waarvan de opbrengst ten goede zal komen van de Stichting Community Service RC Groningen West (het z.g.n. Nico Sol Fonds) waaruit internationale projecten binnen de RI Area of Focus gebieden mee worden gefinancierd, waaronder het Polio en Postpolio Revalidatie project ‘HinkStapSprong’, maar ook bestrijding van armoede en laag- en ongeletterdheid.

 

Optredende dichters/schrijvers

Kasper Peters, ook bekend als De brommerdichter, is dichter en poëziedocent aan scholen in Noord-Nederland en de Groningse kunstacademie Minerva. Daarnaast is hij prozaschrijver en maakt hij theaterproducties.

Kasper Peters, voormalig stadsdichter van Groningen, wordt gelukkig van het geven van poëzieworkshops op scholen en jaarlijks geeft hij zo‘n 200 gedichtenlessen. Elke maand draagt hij zijn nieuwe vondsten en eigen gedichten voor op de jeugdafdeling van de bibliotheek in Groningen. Bij uitgeverij Passage verschenen drie van zijn dichtbundels (HellevaartsdagenKanaalkoorts en Kelder). Momenteel schrijft hij nieuwe kindergedichten en werkt hij aan verschillende prentenboeken. Ook blijft hij gewapend met een Vondel reizen op de brommer van school naar school voor poëzielessen.

 

Lilian Zielstra groeide op in Nieuwe Pekela. Ze studeerde Nederlandse moderne letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze van 2013-2014 huisdichter was. Ze specialiseerde zich in moderne letterkunde. In 2013 werd ze lid van De Dichtclub in Café Marleen. Op 28 januari 2017 werd ze voor een periode van twee jaar door het college van B&W van Groningen aangesteld als stadsdichter van de Martinistad. Zij ontving iin 2017 de Frans Vogel Poëzieprijs.

Lilian Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het ‘grotestadsleven’ staan als zij die zich aan de rafelranden ervan bevinden. Zij schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Haar gedichten zijn bij uitstek buitgemaakt op het stadsleven anno nu..

 

Renée Luth (1979) is dichter, schrijver en presentatrice. Ze groeide op in Goor en is woonachtig in Haren. In Groningen is ze afgestudeerd aan Academie Minerva als autonoom kunstenaar. Ze werkte onder andere bij het tijdschrift Zij aan Zij als auteur en redacteur. Renée Barbara Luth is een Nederlandse dichter, schrijver en presentatrice.. Ze werkte onder andere bij het tijdschrift Zij aan Zij als auteur en redacteur.

Zij brengt poëzie en taal vaak als spelvorm. ‘Ik wil kinderen, jongeren en volwassenen vooral de vrijheid laten ervaren van de taal. Ze laten zien dat taal niet alleen onderdeel van een les is maar vooral ook onderdeel van spel kan zijn. Het plezier van de taal moet daarbij weer voorop komen te staan. Taal is immers speelgoed dat nooit op raakt (zoals collega Kasper Peters altijd zegt).Door mijn achtergrond als creatief therapeut ben ik geschikt om met uiteenlopende doelgroepen te werken. Waaronder workshops binnen de psychiatrie of het speciaal onderwijs. Ik probeer de lessen altijd zo sterk mogelijk aan te passen aan de interesses en het niveau van de doelgroep.
Zij gebruikt regelmatig interactieve lesvormen waarin drama en beeldende vakken zijn verwerkt in de taallessen om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind. Er kan worden geknutseld, geplakt, getekend, gepuzzeld en er kunnen verkleedpartijtjes plaatsvinden om je zoveel mogelijk in het personage uit het gedicht in te leven. En rare of slechte gedichten bestaan niet! Beloofd!

Voor het Poëziepaleis hielp zij tevens bij het ontwikkelen van lessuggesties voor het basisonderwijs.

 

Yfke Bethlehem (22), student Sterrenkunde, is de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2022-2023. Yfke maakte indruk op de jury met haar signatuur en haar motivatie voor het huisdichterschap: ‘Yfke is een serieuze dichter met een eigen stem: er zit duidelijk talent en diepte in haar gedichten.’ Yfke Bethlehem is de 23e huisdichter van de RUG en volgt Laura van Meijeren op. Haar gedichten ontspringen vaak uit een enkele regel tekst of een simpel beeld: ‘Als ik wandel om mijn gedachten los te maken, zie ik vaak beelden of scènes die het beginnende zaadje zijn van het gedicht. Daar beeldhouw ik de rest van het gedicht omheen, terwijl dat zaadje soms niet het doel van het gedicht is. Maar het is wel het begin.’ Zo kwam ook het gedicht ‘Honger’ bij haar tot stand, omdat ze bij het volgen van colleges in haar eerste jaar vaak dacht aan studenten die een hele zak brood meenamen om in de collegezaal hun brood te smeren. De rest van het gedicht groeide daar ‘met wat gesnoei en geknip’ omheen.

Yfke haalt haar kracht ook uit haar studie Sterrenkunde: ‘Alles draait om perspectief, je bent groot, je bent klein, en alles daartussenin. Je bestudeert alles wat te zien is in het universum, op schalen die nauwelijks voor te stellen zijn.’ Al die perspectieven helpen haar in het dichten. ‘Als ik terug de tijd in kijk, zie ik de dingen die ik geleerd heb. Die verleer ik niet meer, ook al was het een moeizaam proces toen.’ Ze hoopt door haar perspectief te delen via haar gedichten, de perspectieven van vele anderen terug te krijgen. ‘Zo kunnen we van elkaar leren.’