Zaterdag 21 maart 2020
Café-Restaurant In 't Holt Zuidhorn

Zaterdag 21 maart 2020

Dichtersfestival

Op zaterdag 21 maart 2020 geven prominente universiteits- en stadsdichters een voordracht van hun gedichten of lezen eigen proza voor. 

Kees Spiering zal de avond presenteren. Het dichtersfestival vindt plaats in Grand Café & Logement ‘In ’t Holt’, Hoofdstraat 2 in Zuidhorn. De avond start om 20.30 uur. Inloop vanaf 20.00 uur.

Tickets kosten 15.00 euro of 5.00 euro voor CJP, studenten- en collegekaarthouders.

Bestel tickets hier online 
Tickets zijn ook verkrijgbaar aan de zaal.

Dit festival wordt georganiseerd door de Rotaryclub Groningen West. De opbrengst komt ten goede aan het Nico Solfonds. Dit fonds ondersteunt internationale humanitaire projecten zoals goede gezondheidszorg, bestrijding van armoede en ongeletterdheid

 

Optredende dichters/schrijvers

Kees Spiering (Terschelling, 1958) doceerde Engels en Nederlands aan scholen voor algemeen voortgezet – en beroepsonderwijs, was bedrijfsjournalist en is sinds 2007 fulltime (tekst)schrijver / (jeugd)dichter en vertaler.

Als dichter debuteerde hij in Hollands Maandblad (1985), als jeugddichter in Vrij Nederlands kinderkrant De Blauw Geruite Kiel (1987). Zijn werk verscheen in diverse vooraanstaande (jeugd)literaire tijdschriften. Hij publiceerde een kinderboek, zeven bundels jeugdpoëzie en vier bundels voor volwassenen, en vertaalde Duitse, Engelse en Franse kinderboeken in het Nederlands.

 

Lilian Zielstra (Stadskanaal, 1991) was stadsdichter van Groningen en huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar bundel ‘Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan’ verscheen in januari 2019 bij Uitgeverij Passage. Ze stelde de bloemlezing ‘Dichten met oma’ samen, won de Frans Vogel Poëzieprijs, stond tweemaal in de finale van Write Now!, en trad onder andere op bij Dichters in de Prinsentuin. Ze studeerde Nederlands en werkt bij Boekhandel Godert Walter.

 

Renée Luth (1979) is sinds 4 febr 2019 stadsdichter van de gemeente Groningen.
Ze publiceerde de bundels Pingpongtong (2011) en Preparaat (2016) bij uitgeverij de Passage en stond in meerdere bloemlezingen o.a. Queer Atlas Contact) , Moederlief ( rainbow pockets), de Beste 100 gedichten voor de VSB prijs (Arbeiderspers) , In een Kring van Menselijke warmte, ode aan Rogi Wieg ( In de Knipscheer). Ze staat al sinds haar vijftiende op verschillende literaire podia door het land.

Renée geeft lessen en lezingen poëzie en spoken word binnen het basisonderwijs en voorgezet onderwijs. Ze geeft eveneens workshops of lezingen aan volwassenen en ouderen. Ze organiseert en presenteert culturele evenementen en geeft regie aan jongeren. En schrijft gedichten en teksten in opdracht.  En is regelmatig tafeldame of tafeldichter bij TV Noord. Luth is tenslotte ook kunstenaar, fotograaf en filmer.

 

Sofia Manouki (1990), masterstudent Religion, Conflict and Globalization, was de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2018-2019. Zij imponeerde de jury met haar gedichten vol lef en kracht: ‘De gedichten springen van het papier en zetten je aan tot denken, nog lang nadat je klaar bent met lezen.’ Sofia Manouki is de 19e huisdichter van de RUG en de eerste internationale student op deze positie. Ze zal haar gedichten in het Engels schrijven.

Sofia Manouki woont in Athene en heeft een Grieks-Japanse achtergrond, waardoor ze al van jongs af aan tweetalig is. Tijdens haar middelbareschooltijd aan het American College of Greece maakte ze kennis met de Amerikaanse en Engelse literatuur en ontdekte ze dat er nieuwe literaire werelden open gaan wanneer je een nieuwe taal leert. Ze begon proza te schrijven en won twee keer de prijs voor het beste Engelstalige korte verhaal van haar school. Pas dit jaar ontdekte ze haar talent voor het schrijven van poëzie. ‘Het is jammer dat dat zo lang geduurd heeft, want poëzie is de snelste en meest directe manier om iemand te raken met jouw waarheid.’

In 2013 behaalde Manouki haar bachelor rechten aan de Nationale Universiteit van Athene. Na pogingen om een carrière als jurist op te bouwen in het Griekenland van na de crisis, besloot ze dat ze haar horizon wilde verbreden en ontdekte ze de interdisciplinaire studie Religion, Conflict and Globalisation in Groningen. ‘Een interessant en belangrijk programma voor het begrijpen van actuele dynamische ontwikkelingen in de wereld.’ In het studiejaar 2018-2019 studeerde Sofia Manouki in Gronigen. Als huisdichter wilde ze over haar persoonlijke ervaringen schrijven, in de hoop dat haar poëzie taalbarrières en culturele verschillen kan overstijgen.